Byen «Side»

Den sjarmerende byen Side er enda en perle på Tyrkias “Riviera”. Byen ligger ved Middelhavets kyst omtrent midt mellom Antalya og Alanya og er omgitt av historiske steder og minnesmerker. Side er en forholdsvis liten by, i alle fall sammenlignet med andre populære reisemål i Tyrkia, men byen har likevel mye å by på.

Side byr på et fantastisk opphold for alle. Er dere en barnefamilie finner dere noen av de beste badestrendene rundt Side. For de unge og enslige fins kjempebra barer og klubber som pumper rytmene ut i natteluften til morgenen gryr.

Noe av det beste med Side er at den moderne småbyen har vokst opp mellom ruinene av det som en gang var den rikeste og mektigste bosetningen i det gamle Pamfylia.

Den gamle bykjernen i Side består stort sett av gamle hus i ottomansk stil, bygget av stein og med treterrasser hengende på utsiden. Gågatene gjennom det gamle sentrum har mange butikker og restauranter og er fulle av liv både på dagen og om kvelden. Når varmen stiger utover dagen og morgenbadet er unnagjort, kan en av de mange fortauskafeene by på både skygge og en deilig lunsj. Som ellers i Tyrkia kan du nyte spennende mat fra det enestående tyrkiske kjøkken nær sagt overalt i byen. Etter lunsj vil kanskje familien slappe av litt på stranden igjen.

Side har to strender like ved byen, en vest for sentrum og den andre øst for sentrum. Den vestre stranden er langgrunn og svært populær blant familier som besøker Side med barn. Med sine restauranter, barer, utleie av parasoller og solstoler og de mange vannsportaktivitenene finner de fleste seg godt til rette på den vestre stranden. Øst for sentrum finner du den andre stranden i Side. Denne stranden har som regel klarere vann enn den vestre, men den er ikke så langgrunn. Siden mange barnefamilier velger den vestre stranden er det litt lettere å finne seg en plass for seg selv på den østre stranden, og du finner også her tilbud om forskjellige vannsportaktiviteter som vannski, paragliding og den beryktede bananbåten. Ca. tre kilometer øst for byen ligger badestranden Sorgun som du lett når med dolmuş, og 10 km nord for byen ligger Kümköy-stranden.

Etter en lang dag i varmen og på stranden gjør en forfriskende dusj godt for kropp og sjel. Så er man klar for å ta imot det kvelden i Side har å by på. Restaurantene ved havnen i den gamle delen av Side er klare til å servere deg en middag du vil huske, og om du ikke vil til sengs med det samme finnes det barer og klubber for alle og enhver.

Temperaturoversikt for Side

side_temperatur

Været i Side akkurat nå:


Aktiviteter

Det er et stort utvalg vannaktiviteter i Side, bl.a. bananbåt, ringos, paraseiling og dykking. Du kan også kjøre gokart eller ri.

Avstand

Fra Side til flyplassen i Alanya 63 km, Antalya 80 km.

Bademuligheter

Det finnes to lange strender i Side. Kumköy, som ligger i vest og ofte kalles turiststranden, er en barnevennlig, langgrunn sandstrand. Her er det restauranter og muligheter for vannsport.

Den østlige stranden er en fredeligere sandstrand med klarere vann. Det finnes det et par private “Beach Club´s” som har restauranter og vannsport. Stranden i øst er ikke like langgrunn som den i

Strømstyrke

220 V, adapter er ikke nødvendig.

Transport og kommunikasjon

Lokalbuss til Side fra Kumköy ca. 20-25,-, taxi ca. 95,-. Taxi ca. 15,-/km.

Tidsforskjell

+ 1 time.

Vaksinasjoner

Rådfør deg med lege eller helsestasjon.

Valuta og kredittkort

Tyrkiske lira (TRY). Kredittkort aksepteres de fleste steder. Det finnes minibanker og vekslingskontorer i både Side og Kumköy. Det kreves PIN-kode ved betaling med kredittkort i Tyrkia.

Vekslingskursen er ofte dårligere på hotellene. Unngå å veksle penger på flyplassen ved ankomst, vekslingskursen her er dårlig.

Øvrige fakta

Under ramadan, ca. 9/7–7/8 2013, faster mange muslimer fra soloppgang til solnedgang. Butikker og banker endrer åpningstidene. Det er vanligere at folk snakker tysk enn engelsk.