Sightseeing i Side

For de fleste av oss nordboere er det som regel en god ide å starte litt forsiktig når det gjelder soling. Man trenger ikke brenne seg de første dagene av oppholdet for å bli brun, og Side har mange tilbud for den som vil være forsiktig med solen. Med vannflaske, solhatt og høy solfaktor er du godt rustet for en utflukt til en av de mange historiske minnesmerkene som omgir Side.

Side har en lang historie, og ble sannsynligvis grunnlagt i det 7. århundre f.Kr. Side ligger på en liten halvøy ca 1 km lang og 400 m bred og har en naturlig havn. Sides naturlige havn var ideell for små fartøy og den geografiske beliggenheten gjorde Side til en av de viktigste byene og handelsstedene i Pamfylia. Det finnes lite informasjon om Side da byen lå under lydisk og persisk styre, men det faktum at Side stemplet sine egne mynter mens persene styrte viser at byen var et viktig sentrum. Alexander den store tok i 333 f.Kr kontroll over Side uten problemer, og dette ble starten på den greske innflytelsen vi i dag kan se spor etter i Side. Innbyggerne lot pirater selge slavene de tok på markedet i Side, og dette gav Side mye rikdom. Den romerske forfatteren Stratonicus ble en gang spurt om hvem som var de største skurkene i hele verden. Svaret hans var: “I Pamfylia: folket i Faselis. I hele verden: mennene i Side!” Etterhvert tok romerne kontrollen i området, men Side beholdt sin viktige stilling som handelssenter (Side var også et viktig senter for slavehandel) frem til det 4. århundre da romerrikets fall også markerte begynnelsen på Sides tilbakegang.

De mange og store ruinene i og rundt Side er blant de mest severdige i hele Lilleasia:

  • De enorme ruinene etter teateret som var det største i Pamfylia rommet en gang opp mot 20 000 mennesker.
  • I nærheten av teateret ligger ruinene etter Dionysus tempel med en flott restarert fontene ved inngangen, og like ved siden av står restene en bysantisk basilika.
  • Bymurene rundt Side er godt bevarte og stammer fra 2. århundre f.Kr. Hovedporten i bymuren er skadet, men likevel et interessant skue.
  • Det gamle romerske, offentlige badet er i dag restaurert og huser et museum der du kan se mange statuer fra den romerske perioden.

Du kan besøke flere tempelruiner i Side. Et av templene, viet til Tyche og Fortuna ble i lang tid brukt som slavemarked for piratene som styrte Side.

  • I tillegg finnes det i Side en romersk akvedukt og et nymfeum (en naturlig grotte der mytologien forteller at nymfene holdt til).

Amfiteateret som ligger nordøst i byen er blant det beste Side har å by på. Teateret i Side er større enn teaterne i både Aspendos og Perge. Om kvelden like før og etter solnedgang kan du fra de øverste seteradene nyte det fantastiske lyset og utsikten over ruinene etter den gamle markedsplassen mellom sanddynene. Havet på hver side av den lille halvøya rammer det hele vakkert inn. I teateret kan du også se forskjellige forestillinger, og selv om det foreløpig ikke er planer om å starte opp igjen med gladiatorkamper, er det verdt å merke seg den to uker lange festivalen som blir holdt hvert år i september.

Like utenfor amfiteateret ligger en monumental port og den restaurerte flotte fontenen som ble bygget til Keiser Vespasian i år 74 e.Kr. Det arkeologiske museet like ved rommer mange godbiter, og om du orker kan du spasere de vel 300 meterne langs veien til den gamle byporten. Porten i seg selv er ikke så spesiell, men du får et godt inntrykk av hvordan de gamle bymurene som gikk rundt hele byen beskyttet innbygerne mot angrep.